Wednesday, June 25, 2014

LONDON Trip Part III

Assalamualaikum.. Salam Sejahtera..

Mai mai kita nak sambung lagi... Saya share juga travelling tips di London ni. Terpulang pada anda untuk membaca atau tidak. (Maklumla, panjang berjela kan) =)

Dikontotkan cerita, sepanjang 3 hari 2 malam di Leeds, kami travel by kereta sewa jalan2 ke rumah lama, sekolah lama dan universiti lama ayah. Haaa, dan juga ke tempat beli belah yang mak selalu beli barang. Tapi sayangnya masa kami pergi tu tutup la pulak. Sedih~ Hari seterusnya tu, saje la lajak sikit pergi Manchester. Itu pun jenuh juga la sesat. 

Meh layan gambaq....

** MANCHESTER **
Dah sampai Manchester tapi belom sampai destinasi kami lagi. Pakai Google map je ni jadi panduan.

Taraaa!! dah sampai. Sini la tempatnya yang kami cari2 tu.
Sini pulak tempat shopping souveniors. Ada macam2 lah. Tshirt, sweater, jacket, keychain, beg, etc.
Tapi sebelum beli tu, tengok dulu tag dia tulis 
"Made in"mana. Adik saya terkejut tengok sweater bertulis Manchester United tapi tengok tag sekali Made in Malaysia daa. Boleh beli kat Padang Besar lagi murah. haha. Kat megastore ni 20pound kau! Hah, darab 5 cepat(5.5 sebenarnya). haha. Tapi saya ada la juga beli souvenior. Beli beg kain je yang macam biasa kita dapat kalau beli barang kat butik2 selalu tu. Itu pun 2pound kau. Tak kisahlah. Janji ada juga benda nak dibuat kenangan dah sampai sini. Ye tak. Kalau korang nak beli jugak, beli merchandise dia. Yang tu memang confirm takda buatan China dengan Malaysia mahupun Indonesia.

Sama tak kitorang tiru patung tu? hehe

Ni dekat area Manchester Central.
Hari berikutnya pula, kami pergi Leeds City Market @ Kirkgate Market. Tempat mak beli-belah masa duduk sana dulu2. Kitorang keluar awal2 pagi ni. Pukul 7 a.m camtu. Senang nak parking sebab takda orang lagi. Haaa, ni satu lagi tips nak bagitau. Kalau korang datang sini, better pakai public transport diorang atau berjalan kaki sebab bila drive kereta sewa, memang susah nak parking kereta. Jangan risau bab letih ke apa, sebab cuaca sini takkan peluh pun walau dah berjalan berbatu2. Tapi kalau jenis lemak banyak tu, peluh gak la. hik2. Jangan marah, hakikat~~

Sayangnya, market ni tutup masa kitorang pergi. Ahad tutup rupanya. Sini ada macam2 barang yang best2 dan murah2. Souveniors pun ada. Itu la orang kata takda rezeki.
Kalau ikut plan, memang nak shopping ole2 untuk sedara mara dengan kawan2 rapat dekat sini aje. Tapi tak sangka pulak dia tutup Ahad. Ingatkan Sabtu tutup. Salah timing daaa. Apalagi, bergambar ajelah. (Nanti gambar boleh tengok dekat GALLERY). Lepas tu, pergi ke University of Leeds. Tak masuk pun lah, setakat bergambar dari luar. Ayah teringat betul dengan zaman dia study dulu kat sini, masa muda2, kulit cekang, rambut hitam, misai datuk K. hehehehe. 


Di tangga hadapan University of Leeds.. Amboiii,, kemain posingnya. hehe
Perjalanan diteruskan ke Wheatherby sebab ada carbootsale. Situ luassss dan banyakkk barang. Kalau korang nak pergi dengan kereta sewa tapi tak tau jalan, just buka google maps and type Racecourse Wheatherby. Confirm jumpa! Itu yang kitorang buat. 

Rasanya ramai dah tau apa itu carbootsale kan. Dia jual barangan terpakai macam kasut, baju, coat, souveniors,pasu hiasan,aksesori dan makanan pun ada. Tapi yang makanan ni hati2. Cek expired date. Ada hari tu terjumpa yang dah expired. Haa, yang ni memang Loqlaq laa kan!

tudiaa menyopping sakan!

Tapi, kat sini jangan korang ingat barang2 dia macam kat bundle di Malaysia(bukan nak kata, hakikat~). Barang diorang ni semua masih cantik lagi. Yang masih ada tag harga dan belum pakai pun ada. TIPS kalau pergi carbootsale pergi awal2 pagi. Pukul 7a.m camtu diorang dah start. Masa tu barang2 banyak dan kita ada banyak pilihan. Kalau lambat, tinggal yang orang taknak dah la. Biasalah tu kan. 

Finally, ayah drive straight to London. Tak singgah mana2 dah sebab takut sampai London gelap dan risau tersesat masa nak mencari rumah sewa yang kitorang dah booked since Feb 2014. Kawasan rumah ni memang strategik sangat sebab senang nak dapat public transport. Tempatnya tu dekat Du Cane Rd, area Shepherds Bush. 

Kitorang memang sesat pun. Sampai petang juga la dalam pukul 7.30p.m. Kami terus cari kedai makanan halal sebab lapar sangat. Sini jangan risau, banyak restoran2 halal. Lepas makan baru kami naik ke rumah sewa. Actually, rumah ni kami tinggal bersama dengan tuan rumah konsep dia. Kitorang kongsi2 guna dapur, toilet, mesin basuh dan ruang tamu. Alhamdulillah, selesa walaupun rumahnya kecil aje. *designnya sebijik macam rumah kami masa di Shay Street,Leeds dulu. Tuan rumahnya dah kahwin dan ada 2 orang anak kecil yang comel. Peramah diorang ni dan baik. Suaminya Abang Irwan dan isterinya kami panggil Kak Azi. Orang Melayu ye. Tapi kalau korang ni jenis yang tak suka sharing is caring, tambah pula dengan orang baru kenal, say goodbye lah to this house. Tak sesuai untuk korang.

Area rumah sewa kami. Bas stop depan rumah je. Jalan terus ikut arah bas tu pulak dalam 10 min dah sampai ke kedai2 runcit restoran dan macam2 lagi.
Kalau korang nak ronda2 London ni, naik aje bus merah tu ataupun train Underground. Habis murah, jalan kaki je. hehe. Bas merah tu trademark diorang. Takpun naik tube Underground. Taxi/cab mahal ye. Kalau korang banyak duit tak tau nak perabih cemana, dipersilakan guna taxi.

TIPS, first of all, korang kena ada Oyster Card. Card ni beli dekat mana2 stesen Underground. Harga dia kitorang beli hari tu total 20pound sebab kad sahaja 5pound + topup 15pound. Depends pada anda nak topup banyak mana. Ala2, touch n go kat Malaysia je caranya. Card ni hanya guna untuk naik bas atau tube sahaja ye. Jangan korang nak masuk tandas pun korang touch kad ni sudah. haha. Tak ada pun tempat touch. 
 
Cover Oyster card. Gambar kad lupa snap sampai la kitorang refund.
TIPS ye.. Korang jangan takut2 untuk topup duit korang even korang rasa macam "eh, aku dah nak balik Malaysia, rugi je topup banyak2". It's ok sebab korang boleh refund balik duit di mana2 stesen underground dan kad tu diorang ambil balik. (cover tu boleh la nak simpan buat kenangan. hehe). 

Ok, bas dengan underground, which one better? 

Sebenarnya bas ambil masa lama berbanding tube yang lebih laju sampai ke destinasi. Tetapi bas kita jimat sikit duit dan tak perlu banyak berjalan kaki. Naik je bas, touch kad Oyster, lepas tu dia bawa sampai tempat kita nak tuju berpandukan route yang dah ditetapkan untuk setiap bas. TIPS, pastikan korang tak tersalah naik bas. Cek nombor bas, route, dan huruf bas stop yang korang kena tunggu. Senang cakap, macam naik bus Rapid KL la lebih kurang. Nak senang, download apps Citymapper. Senang hidup korang. Trust me! Lepas tu, untung2 kalau dapat bas double decker, boleh tengok pemandangan kota London. 

Bas stop. Korang perlu rujuk huruf dalam bulatan merah tu dan nombor bas yang bawah tu '42,78,RV1'. (gambar di Tower Bridge)
Kalau naik train pula, sama aje. Kena touch kad Oyster macam naik LRT kat Malaysia tu. Tapi korang kena banyak berjalan sikit la, sebab kena lalu subway dia, naik escalator, panjat tangga. Kalau nasib tak baik, lift rosak ke, haa, panjat la 123 steps tangga nak sampai ke jalan raya balik. (macam yang kami alami hari tu, Fuhh! bergegar lutut woo). Dah tu, tepi tingkap gelap aje tak nampak apa. So, korang decide la which 1 better. Naik aje dua2. Merasa orang kata. hehe. 

Di stesen underground. KIRI: di platfrom. Feeling2 Katrina Kaif dalam Jab Tak Hai Jaan pulak. *oke muntah. KANAN: platform underground Bayswater
Bas 70 tu yang kami tiap2 hari naik. 73 tu double decker. Best bila duduk atas depan sekali. Macam drebar! hehe
Ok, dah panjang sangat menaip ni. Nanti juling mata korang dok baca. Saya akan sambung lagi di next entry, LONDON Trip Part IV. Entry akan datang ni saya akan share tentang tour kami di London. Boleh klik SINI kalau anda terlepas entry LONDON Trip Part II. 

Dah kata dah, banyak benda ni nak cerita dengan korang. hehe. Saje la nak share juga travel tips. Ye la mana tau kot ada yang bercadang nak bercuti ke London, at least dapat juga knowledge dan gambaran sikit2 kan.

Till we meet again. Thanks ye sudi singgah sini =)

Sunday, June 22, 2014

I'm soo in love with . . . [Dot]. [Dot]. [Dot].

Assalamualaikum. hye. 

I don't wanna say much here. But just a little about my passion.

I'm soo in love with ..... ???


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Piano and songs played with piano. 


Errr, not with the pianist. But who knows, if I really falls for a pianist. hik3. Nahhh! just kidding, err but who knows. hek3. okay enough. 

Let's proceed...

I love to share this video of a pianist which I discovered from nowhere. He's just amazing! He's just known as XXXThePianoXXX. 

And ..............

One more, I can't help myself from not drooling when listening to someone playing a piano amazingly. Even if I'm walking in a shopping mall or somewhere and saw someone playing a piano beautifully, I can stop and listen till the end or until my family realized I'm not around with them. hehe =D

From many many many musical instruments in this whole big world, PIANO is the one I lovee the most!! Why? ERmm, I got no reason. Maybe coz it sounds so heart-touching and and, I'm soo impressed with the finger movements that stops me from blinking. =D

Now, let us all have a sit and listen... 

video


To hear him play more on other songs, you can just click HERE

Thank You all spending your time here! =)  


*goodnight all! Starting my 1st day of my new semester tomorrow =)

Friday, June 20, 2014

LONDON TRIP PART II

Assalamualaikum. Salam Sejahtera. 

Seperti yang dijanjikan.. Jom baca! =D

Saya tahu, orang Malaysia malas membaca. Ehhh,jangan marah. Inilah KEBENARANNNN!! *gaya cikgu algebra Boboiboy cakap. hehe. Jadi, diringkaskan cerita, kami menunggu selama lebih kurang 15 jam di KLIA sementara nak naik flight jam 9p.m. Sebab kami sampai dari Perlis jam 6a.m. camtu. Kemudian naik bas ke KLIA lebih kurang sejam baru sampai. 

Kami check in pukul 6 p.m, masuk scan luggage semua yang nak masuk dalam kargo dan ambil boarding pass. Luggage sebenarnya maximum boleh sampai 150kg tapi kitorang bawa 36kg je untuk 5 orang. Ketawa terbahak2 orang kat kaunter tu. haha *okey, yang terbahak2 tu tipu. Dia cuma senyum la. Tak la sampai terbahak2.  Tips lagi nak bagi, nak pergi berjalan tak payah bawa banyak2 beg berat2 sampai nak tercabut bahu. Bawa sikit2 sudah. Nanti dah sampai destinasi, boleh beli banyak sikit barang, lepas tu beli lagi luggage beg untuk simpan barang2 shopping korang tu. Haa, bijak tak bijak tak? haha. *ini tak tipu. Ini betul2. 

yes, these are all our lugagge for 5 heads all together bersama dengan back-pack sorang satu. Ciput kan.

boarding pass yang telah dikoyakkan.

 Lepas tu, kami terus pergi ke gate pelepasan dengan menaiki Aerotrain(lihat gambar bawah). 

otw ke gate berlepas

Sebelum naik flight tu korang kena scan sekali lagi beg kalau ada bawa hand-luggage(bawah dari 10kg). Lepas tu korang akan lalu bawah macam pintu gerbang. Kalau ada bunyi "tettt.tett.tettt". HAH! siaplah korang. Pegawai tu akan meraba-raba badan andaa. haha. Jangan takut. dia nak scan je. Sama je macam naik domestic flight. Saje je nak cerita kot ada siapa2 yang baca ni belum pernah naik flight, boleh la jadikan panduan. Sharing is caring.

Kami naik Qatar Airways. Sebelum berlepas tu, kumat kamit jugaklah mulut ni baca doa supaya perjalanan kami dipermudahkan dan selamat semuanya. Siapa tak cuak oii lepas dengar berita MH370 tu! Terfikir2 jugaklah masa dalam flight."Kalau la itu, kalau la ini." haihhhh, ngeri teman oi!

Di langit biruuu~ Bye2 Malaysia

Flight kami bukan direct tapi transit kat Doha dulu. 6-7 jam jugaklah duduk cokoh atas flight. Pramugara pulak takda nak kenyit2 mata. Ehhh! apa ni?! haha. *melawak saja. Tapi betul. Pramugara takda. Tapi masa naik flight balik ke Malaysia adaaa. hihiks! Kalau flight direct, 12 jam lah kroang atas flight tu. Kematu, kebas, krem semua ada.

Naik Qatar Airways ni best juga. Makanan dia bagi memang mengenyangkan walaupun nampak macam ciput aje. Dia akan tayangkan menu makanan dekat TV depan seat kita tu ataupun dalam bentuk brochure, lepas tu dia akan datang hidangkan. Pastikan anda tak tertidur mati masa diorang datang ye.

nin diaa! nin diaaa! foooddd~~


ada Kit Kat!

Roti croissant dia tu memang Marvellous!! lembut sangat. Sapu dengan jem strawberry pulak lagilah kebabomm sedap! Yogurt tu yummmie sangat!
Panas2 lagi ni. Chicken curry pie dengan kek almond apa ntah. rangup! dan jus epal.

Omelette with sausages and potato. Kenyang dah ni sebab telur tu tebal. Untuk saiz perut saya memang kenyang. Tapi kalau yang makan pelahap tu tak tau ler.

Ayam, ubi, roti, sayur dengan kek. Yummie2.
Lagu ni best! Kalau ada MV dia lagiii best!! hehe

Sambil makan, sambil dengar lagu. Best betul, ada lagu hindustan! Movie Bollywood pun ada. 


Siapa teror, cuba teka ni movie apa? hehe. Tak tidur malam layan hindustan dalam flight. Lagi2 ada Shah Rukh Khan.

Tiba di Hamad International Airport(HIA) pada jam 4.50am waktu Malaysia. Qatar lewat 5 jam dari Malaysia. Ce kira ce kira pukul berapa. hehe. Flight seterusnya ke London Heathrow pulak sepatutnya pukul 5.50 a.m. waktu Doha tapi diumumkan delay satu jam. Huaaa! Letih taw menunggu ni. Nasib ada wifi. Sekejap online,sekejap tidur la sementara tunggu boarding time. 

F.Y.I , HIA ni airport baru kat Doha. Tapi sini panas ooow.
 
Sementara menunggu, isi perut dulu. Tu keropok chachos diterbangkan khas dari Malaysia. hehe


Tu ayah dok bincang nak beli tambah berapa bijik samosa lagi agaknya. hehe

Bab solat kat sini tak susah sebab negara Islam kan. Cuma yang hairannya bila saya masuk solat kat surau dia tu, saya sorang je yang pakai telekung putih. Mak2 Arab ni sembahyang dengan jubah hitam dia tu je. Yang kain meleret leret tu. 

Yang tak syoknya masa kat sini, kitorang dah ready tunggu dekat gate departure yang sepatutnya berdasarkan flight information. Tup tup lepas solat tu, saje la tergerak hati nak pergi tengok sekali lagi flight info tu, tukar pulak! Dari gate B ke gate C. Bunyi macam dekat tapi airport dia luas. Lepas tu gate B dengan C macam Utara dengan Selatan. Dia bertentangan. Apalagi, jalan la.

Mujur la hand-luggage ciput je.
Pung pang pung pang, maka naiklah kami dalam flight Qatar Airways menuju ke London Heathrow Airport. 7 jam jugaklah atas flight. Lepas tu kitorang disambut oleh student MSc ayah dulu. Sekarang dia tengah buat PhD dekat Imperial College London. Kak Izzati je saya panggil. Kak Izzati lah yang banyak guide kami kat sana. 

Kalau korang nak bercuti ke London atau negara 4 musim, dan anda sentiasa nak update Instagram atau FB, pastikan handphone anda berjenama Sony, Nokia atau Blackberry. Kalau Samsung, dengar2nya ada sesetengah yang kena block. Tapi janganlah korang perabih duit pulak nak kena tukar handphone. Cubalah tanya dulu siapa2 atau surf internet pasal jenis h/p yang sesuai. Sebab kebanyakkan yang kitorang tanya kat kedai, banyak yang boleh pakai di luar negara dari Malaysia tapi masih dalam Asia. Ini sebab negeri 4 musim tu yang berlainan sikit. Tapi SONY is the best. Then korang tukar simcard sana. Based on Kak Izzati, sim Lycamobile paling ok la. 

haa, tudiaa! Gambar atas: teksi London, selain warna hitam, diorang bawa yang ada iklan Lycamobile. Gambar bawah: simcard Lycamobile. Ada 2 jenis sebenarnya. Yang ni dia ada topup sekali, 10pound. Ada yang takde topup cuma sim aje.
Setel bab phone, pergi ambil kereta sewa pulak. Kitorang sewa kat syarikat Enterprise. Ni antara syarikat kereta sewa yang terbaik kat sana. Kereta dia pun cantik2, condition tiptop lagi! Dia bagi kita fulltank minyak, dan suruh kita pulangkan kat diorang empty. Serius! Saya taktipu. Tapi korang kena jaga baik2 kereta ni, jangan bagi calar ke, kemek ke, atau langgar speed trap dan sewaktu dengannya. Kalau kena saman, korang kena setelkan siap2 di sana before balik Malaysia. Rumit. So, pandulah dengan berhemah ye. Ikut peraturan sebab rules of the road di London ni memang ketat. 

haa, nampak tak bulatan merah tu? tiang atas yang bengkok tulah kamera. Banyak tau. Dekat bus lane, Cycle lane, tiang traffic light etc. So hati2 memandu di sana, Kalau saman sampai, parohhh!
 Then, 5 jam jugaklah ayah dengan abang drive tukar2 dari London ke Leeds campur sesat lagi. Letih naik flight tak hilang lagi, letih sesat atas highway pulak. Sampai Leeds pun dah malam. Jam 10.30p.m waktu UK. Itupun Isya' tak masuk lagi taw. huhu. 

Cuaca sejukk sangat masa tu. 2 lapis cardigan saya pakai. Kami menginap di Park House Bed and Breakfast (B&B). Setel bayar semua, sain itu ini, bincang2, parking kereta, angkut barang, saya siap2 nak solat (haa, jangan lupa bawa kompas sendiri atau download apps dari phone canggih2 korang tu je). 

Ini dari pandangan tepi rumah penginapan kami. Sebelah kanan ayah saya tu jalan raya. Belakang tu kedai macam kedai runcit la tapi bersepah2 jual arak. hoho. Kami tak beli eyyy~ beli simcard Lycamobile je. (gambar kat luar park house ni diambil pada siang keesokkan harinya, tu pasal la cerah menerang)

Ini pula pandangan hadapan Park House yang bertentangan dengan kedai runcit tu. Sebelah kanan saya tu jalan raya dan rumah2 orang. Kan dah kata, konsep rumah je tempat ni. Bukan hotel. Kecik je tapi Alhamdulillah selesa, bersih dan pemiliknya ramah, orang Indian, lelaki. Boleh tahan hensem. Macam hero Hindustan. hik3. uihh! sempat lagi kauu! *Dushh2!!
 Sememangnya saya jetlag! Only on the first day travel je.hik3

                                                                            Kroihh. Kroihh.                                                                          Nampak tak tu tidur pakai cardigan, selubung pulak dengan gebor. Pakai pulak stokin wool. Kipas takda. Temperature kat luar kalau tak silap 9 degree. Cuaca kat Leeds memang bestt!
Bedtime!!! Jom tidur. Nanti kita jumpa lagi di next entry LONDON TRIP Part III. Itupun kalau anda tak jemu lah membaca. hehe. Terima kasih pada yang sudi singgah dan baca entry2 saya. Boleh klik SINI untuk baca entry LONDON TRIP Part I. 

Maaf le. Terpanjang jugak coretan saya. hik3. Mencurah2 sangat benda nak diceritakan. Ok, See ya! 

Assalamualaikum!

Wednesday, June 18, 2014

Beeston and Shay Street, Leeds UK.

Ini bukan rumah. Tapi pub. Betul2 berhadapan dengan tempat penginapan kami. 

Pukul 6a.m. ni. Temperature 9 - 14 degree celcius. Waktu ni tak banyak kereta,jadi masa untuk bergambar!

Kat sini, memang berjalan kaki aje. Kena banyak minum susu, baru tulang kuat nak berjalan.

             Ini bukan hotel tapi namanya Bed & Breakfast. Bayaran penginapan sini lebih murah berbanding hotel sebab dia konsep rumah, dan kita sewa bilik2 dia.

Kereta sewa kami. Jenama Vauxhall Insignia. Plan asal nak naik train dari London ke Leeds sebab perjalanan 2 jam je. Tapi tak jadi sebab tambang lebih 3kali ganda dari sewa kereta. Tapi kalau badan sorang jimat lagi la naik train.

Kawasan perumahan kami masa tahun 1995.

Breakfast pukul 8.15 a.m.

Makan telur rebus, roti bakar dengan baked beans je. Minum kopi dengan jus. Seorang 3pound.

Gereja. Cantik betul batu bata tu. Classy


TADAA! Ni lah dia rumah yang kami pernah duduk dulu. Nombor 88. Masa tu saya baru umur 3 tahun kot.


Ni dekat Shay Street. Pintu2 merah tu rumah lama kami juga. Duduk sini masa tahun 1997 kalau tak silap.

Nak masuk kawasan dalam pagar kena guna interkom. Dulu boleh la masuk, sekarang tengok dari luar aje lah.

Senyuman bahagia dapat mengimbau kembali zaman2 study muda2 dulu. hehe

Ini pun rumah lama juga. Woodsley Terrace. Ehh, banyak lah rumah kami. Banyak kali pindah2.
Sekolah lama kami berdua. Best sangat sekolah ni! Tak sangkaboleh datang sini balik selepas 17 tahun.

Hyde Park Leeds. Kat sini, semua taman pun nama dia Hyde Park. 
Dari pandangan atas bilik Bed & Breakfast. Believe it or not, ni pukul 4.30 a.m. di Leeds. Cerah giler kan! Summer memang cerah awal. Masa siang panjang lebih kurang 17/18 jam. Kalau puasa,jenuh jugak la.
Masa sampai Leeds ni cuaca memang best! Sejuk tahap beku padahal musim summer. Tambah pulak dengan hujan. Suhu 9 - 15 degree aje memanjang. Sebabnya, Leeds ni belah utara. Bahagian utara diorang memang sejuk. Sini la tempat saya membesar selama 3 tahun since dari tahun 1995 - 1998.

Okey, nanti saya upload lagi. 

Terima Kasih singgah sini. Jangan lupa follow k. hehe =)