Thursday, May 31, 2012

Le Tour De Perlis Part II

Assalamualaikum
Maaf kepada sahabatku yang dok tanya bila nak update entry nie.. hehe... rasanya tuan badan tu tau dia orangnya... heeee, jangan marah Cik _ _ _ _ =)

Ok... Hari tu aku dah cerita pasal Pusat Equin Sg. Batu Pahat, Perlis.. Kali ni aku nak cerita pasal Taman Anggur pula.. haaa, jangan tak tau ye kat Perlis ni pun ada ladang anggur tiaww.. hehe.. Setelah puas bergambar, ditokak kerengga (diketit je..hehe), main kuda semua kat Pusat Equin tu, kami singgah pula ke  Taman Anggur... 

Actually, I don't know the direction to this Grape Farm tapi Cik Aimi yang tunjukkan jalan.. Rupanya dekat je dengan Pusat Equin tu.. tak sampai 10 minit pun dari Ladang kuda tu.. haha... 

tadaaa!! inilah dia Taman Anggur nya..

Kalau sesiapa yang bukan dari Perlis nak ke Taman Anggur Perlis ni, tak susah pun... Dari roundabout Kangar tu ambil jalan nak ke Padang Besar.. terus je then akan sampai kat satu simpang di kiri jalan dan korang akan nampak ada sebuah masjid... nama masjid tu tak ingat le pulak, maaf le..aku kan drive masa tu, tak sempat nak tenung lama2... kang tak pasal2 aku terlost control kang GEDEGANGG!! haaa, niaya je kau.. dah la bawak anak dara orang pula tu.. hu2.. mintak dijauhkan la.. hu2... so, apa tunggu lagi.. masukla simpang tu... menuju ke Sg Batu Pahat... go straight, don't belok2.. hehe...

Sebelum sampai tu, korang akan jumpa Taman Ular dulu kat sebelah kiri... ada simpang nak ke Taman Ular tu dan simpang tu juga la terletaknya Pusat Equin... tapi, jangan belok simpang tu.. terus je ke depan jumpa kuari kat sebelah kanan.. atas sikit lagi jumpa pusat jualan mangga Harum Manis ( terdapat di Perlis je)... pastu, terus lagi akan sampi la ke Taman Anggur di sebelah kiri jalan... masa drive tu hati2 ye sebab walaupun kereta tak banyak tapi lori banyak ye kawan2... hu2... untuk gambaran yang lebih jelas,, lihat foto di bawah nie ---- :

haa, ini lah rupa Taman Anggur tu dari luar.. ni main gate dia...

Di sini, kalau nak masuk ke bahagian dalam ladang iaitu tempat tanamannya, pelawat2 kena bayar tiket.. RM 3 seorang... Kalau tak bayar, dok la kat luaq pagaq tu.. Depa kunci hangpa kat luaq.. haha... So, hari tu kami pergi berenam tapi cuma lima je yang masuk sebab sorang lagi tak nak.. Cik Farah kita nak duduk kat dalam kereta je katanya... Maka aku dengan sahabat2 yang lain pun teruja la kat dalam ladang tu... haha.. snap gambar tu toksah cite la punya berlambak! haha.. nak termuntah dah tengok tapi tak muntah pun la *Hyperbole lebih..heee~~

Sebenarnya kan, ni bagi aku la... kat ladang tu cuma ada anggur je la.. ehh! dah nama pun ladang ANGGUR .. takkan la ada unta pulak kann... haha... takda la apa yang nak diterujakan sangat macam yang aku habaq kat atas tu... kalau nak teruja pun bila ambil gambar la... sebab buah2 anggur kat ladang tu masa kami melawat boleh dikatakan banyak juga la.. dah berbuah banyak... 

Yang dipacking untuk jualan pun ada jugak... tapi cuma 2 jenis je iaitu Black Queen dengan White Malaga... harganya boleh tahan mahal laaa jugak... 1/2 kilo (1 paket) = RM 10.. kalau 1 kilo (2 paket) = RM 20... mahal pun mahal la, aku beli 1/2 kilo je Black Queen buat ole-ole untuk mak ayah sebab diorang belum pernah datang lagi sini... wahh! baiknya aku kann, HAHAHA *tak leh perasan terokk lagi =P
Anggur Black Queen ni tak manis sangat dan tidak lah tawaq hebiaq sangat... biji pun takda.. haaa, yang tu aku suka... kalau White Malaga, kata akak jurujual tu ada biji... rasa manis ke tak tu aku pun tak tau.. lupa nak tanya... Sebenarnya bukan dua jenis je anggur yang depa tanam, ada lagi.. meh meh dekat sikit nak tunjuk meh,,,,







 bahagian tanaman anggur2.. panas youu kat sini! hu2..


 aku heran tengok anggur ni sebab ada sebiji sesat warna hijau..






haa, yang ini la White Malaga namanya.. 

Seterusnya, lepas dah snap2 gambar anggur yang berbagai jenis tu, snap gambar orang la pula kan... hehe... Oleh sebab aku tak tahan suhu yang memang panas kat dalam tu (kawasan pembiakan buah anggur), aku 'cabut' dulu ambil angin kat luar... peluh meleleh dahh~~ lega sikit kat luar tu, terasa bebas 'bawah lenganku'...  gunalah Rexona *tetiba...muahaha! Oppsss, behave adnin behave... =P

Ok, cerita panjang2 ni mesti ampa muak nak baca ni...hu2.. layan gambar je la *padahal dah berguni2 aku membebel kat atas tu =P

 Baru sampai


 ini lah dia kawasan luar ladang.. ladang pembiakan anggur tu kat sebelah kiri dan kanan yang ada cam khemah2 putih tu...




 haha.. pandai depa pose


 bersama Cik Yana yang manja gitteww =P


 on my left is Cik Syaza


teruja benor si baju ungu tu ye.. hehe





Sekian saja buat entry kali ini.. 

Ms. Adnin sudah maw beradu rasanya.... jam pun sudah menunjukkan pukul 2.36 a.m.. esok dah la kena bangun awal ni... nak ke Ipoh pagi2 esok.. doakan keselamatan perjalananku sekeluarga ye.. terima kasih! 

Thanks for reading guys!
Assalamualaikum
(^^,)

1 comment :

Mimi Cry said...

Wow,CUN la ! hik2...